Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ


ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 3 ΣΤΟΙΒΑΔΕΣ

 

 
  1. ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ
  2. ΤΟ ΧΟΡΙΟ Η ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΡΜΑ
  3. ΤΟ ΥΠΟΔΟΡΙΟ
Η επιδερμίδα αποτελείται από νεκρά κύτταρα. Αν και το μέσο άτομο αποβάλλει 30.000 περίπου νεκρά κύτταρα το λεπτό, ζωντανά κύτταρα συνεχίζουν να αναπαράγονται στο κατώτερο τμήμα της επιδερμίδας για να τα αντικαταστήσουν.

Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκεται το χόριο (κυρίως δέρμα) που περιέχει αιμοφόρα αγγεία, απολήξεις νεύρων και αδένες.
Κάτω από το δέρμα βρίσκεται ένα στρώμα λίπους το οποίο λειτουργεί ως μονωτικός παράγοντας, απορροφά τους κραδασμούς και χρησιμεύει επίσης σαν αποθήκη ενέργειας.

Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΕΧΕΙ 4 ΣΤΟΙΒΑΔΕΣ

 

 
  1. ΒΑΣΙΚΗ Η ΜΗΤΡΙΚΗ
  2. ΜΑΛΠΙΓΙΑΝΗ Η ΑΚΑΝΘΩΤΗ
  3. ΚΟΚΚΩΔΗΣ Η ΚΟΚΚΙΩΔΗΣ
  4. ΚΕΡΑΤΙΝΗ

Χόριο
  1. Αγγεία
  2. Λεμφαγγεία
  3. Νεύρα/ Αισθ.υποδοχείς σωματοαισθητικότητας


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Λόγω του ότι το δέρμα έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, διαθέτει ορισμένες ιδιότητες, απαραίτητες για την επιβίωση του ατόμου. Είναι αδιαπέραστο από μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες, δεν επιτρέπει την προς τα έξω απώλεια υγρών και προστατεύει δια της χρωστικής του ουσίας (η μελανίνη που βρίσκεται στα μελανοκύτταρα) από τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το δέρμα αποτελεί έναν εξωτερικό μη ειδικό μηχανισμό άμυνας.
Επιπλέον, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω του δέρματος με τα πολλά αιμοφοόρα αγγεία και την εξάτμιση του ιδρώτα. Επίσης, το δέρμα συμμετέχει στην παραγωγή της βιταμίνης D και στις μεταβολικές επεξεργασίες ορισμένων ορμονών από τις οποίες εξαρτώνται τα δευτερογενή χαρατηριστικά του φύλου.                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου