Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

ΘΡΟΜΒΟΦΛΕΒΙΤΙΔΑ - ΦΛΕΒΟΘΡΟΜΒΩΣΗΗ θρομβοφλεβίτιδα είναι μία φλεγμονή  του εσωτερικού χιτώνα των φλεβών, όπου υπάρχει σχηματισμός θρόμβου λόγο της φλεγμονής . Ο θρόμβος που αποφράσσει τον αυλό των φλεβών και αποτελείται από αιμοπετάλια, αρκετά ερυθροκύτταρα και λευκοκύτταρα ονομάζεται θρόμβωση.

Πως εκδηλώνεται η θρομβοφλεβίτιδα;
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις:
  • Οταν η φλεγμονή βρίσκεται σε επιφανειακή φλεβα είναι εύκολο να το καταλάβουμε γιατί η φλέβα είναι διογκομένη, θερμή, με τοπική ερυθρότητα, οι σφυγμοί είναι εξασθενημένοι σε εκείνη την περιοχή και μπορεί να υπαρχει πυρετός.
  • Οταν η φλεγμονή βρίσκεται σε βαθιά φλέβα υπάρχει πόνος βαθιά, τα άκρα είναι πρησμένα, το δέρμα είναι θερμό και υπαρχει πυρετός που φτάνει μέχρι και τους 38,5 βαθμούς Κελσίου. Οταν η φλεγμονή βρίσκεται στην κάτω κοίλη φλέβα τα πόδια είναι πρησμένα και μελανιασμένα ενώ όταν βρίσκεται στην άνω κοιλη φλέβα υπάρχει οίδημα και μελάνιασμα στον λαιμό και τα χέρια.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Σήμερα η διάγνωση γίνεται με το υπερηχογράφημα triplex των φλεβών του μέλους αυτή η εξέταση έχει πολύ μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια,φλεβογραφία,εξέταση αίματος για D-Dimers και με μετρήσεις της φλεβικής πίεσης.

Πως γίνεται η θεραπεία;
χρήση αντιθρομβωτικών καλτσών
χρήση αντιθρομβωτικών αντλιών στα κάτω άκρα
χορήγηση χαπιών ή ενέσεων για την πρόληψη δημιουργίας θρόμβου
ελαφριά εξάσκηση
 των κάτω άκρων και των ποδιών στο κρεβάτι
έγερση από το κρεβάτι και περπάτημα το συντομότερο δυνατό


Η φλεβοθρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβου σε φλέβα χωρίς να υπάρχει αρχικά φλεγμονή του τοιχώματος. Μετά τη θρόμβωση υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί φλεγμονή

Πότε όμως δημιουργείται θρόμβος στις φλέβες;
  1. Οταν σταματάει ή καθυστερεί η ροή του αίματος.  Αυτό μπορεί να συμβεί σε μακροχρόνια παραμονή στο κρεβατι, σε χειρουργική επέμβαση, σε κιρσούς, στην παχυσαρκία και στην εγκυμοσύνη.
  2. Οταν αυξάνεται η πηκτικότητα του αίματος. Αυτό γίνεται σε παθολογική ενεργοποίηση της προθρομβίνης, σε παθήσεις αιμοπεταλίων και μετά από μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών.
  3. Οταν υπάρχει βλάβη του εσωτερικού των αγγείων. Σε περιπτώσεις όπως χορήγηση ενδοφλεβίων σκιερών ουσιών, ενδοφλέβιες ενέσεις, σε κατάγματα και σε κάποιο εντονο σφίξιμο φλέβας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου